Tarihçe

İstanbul Teknik Üniversitesi, TC Başbakanlık Kriz Yönetim Genel Müdürlüğü ve ABD Ulusal Afet Yönetim Kurumu (FEMA) arasında imzalanan anlaşma ile gerçekleştirilmiş olan ACHIEVE (A Cooperative Hazard Impact reduction Effort Via Education) Afet Yönetimi Eğitim Projesi kapsamında planlanan İTÜ Afet Yönetimi Mükemmeliyet Merkezi 2001 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur.

Bu proje kapsamında ABD’de bulunan NETC (National Emergency Training Center) ile birlikte Japonya da bulunan JICA (Japan International Cooperation Agency) ile eğitimler planlamış ve bu eğitimler proje süresince uygulanmıştır. Bu eğitimlerle birlikte ABD ve Japonya’nın Afet ve Afet Yönetimi konularındaki bilgi ve birikimleri önemli ölçüde İstanbul Teknik Üniversitesinde bulunan Afet Yönetimi Mükemmeliyet Merkezine aktarılmıştır.

Afet Yönetimi Mükemmeliyet Merkezimiz bünyesinde 14 cilt olarak yayımlanan ve Türkçe olarak basılan, Türkiye’de ve tek olma özelliğine sahip ‘Afet Yönetimi’ kitapları olma özelliği taşıyan kitaplarımız, ikinci baskılarını takiben eklenen yeni yayımlarla, toplamda 23 kitaba ulaşmıştır. Yayımlarımızın yanı sıra, üniversitemizin 13 fakültesinin farklı bölümlerindeki öğretim üyelerimiz, afet yönetimi eğitimleri alarak sırasıyla, Afet Yönetimi Mükemmeliyet Merkezi, Afet Yönetim Merkezi, Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi ve son olarak da Afet Yönetimi Enstitüsü’nün kurulmasını sağlamış ve günümüze kadar ülkemizin pek çok ilinde 5000’in üzerinde yerel yöneticilere, kurumlara ve afet yönetimi sorumlularına eğitim vermiş ve vermeye devam etmektedir.